Efficiënt of effectief?

6 dec 2020 | Dagelijks leven, Herstel, Wijze lessen | 0 Reacties

Efficient of effectief? Set lampen hangend van het plafond

Efficiënt of effectief?

Mijn routine
Afgelopen week liep ik mijn rondje voor het naar bed gaan. Ik denk dat het wel herkenbaar is, je hebt de laatste vaat in je handen terwijl je het lichtknopje uit wil doen waar je eigenlijk net te ver weg van staat. Terwijl je naar de keuken loopt, de vaatwasser voor de laatste keer vult, grijp je je tandenborstel en begint te poetsen en wil je gelijk de machine aanzetten voor de nacht. Herkenbaar? Of ligt het gewoon aan mij?

Realiseren
Terwijl ik net te ver strekkend naar de lamp het licht probeerde uit te doen, realiseerde ik mij ineens dat het op deze manier, met volle handen en in haast, misschien wel veel meer tijd en energie kostte dan het gewoon te doen nadat ik de vaat had weggebracht. Er kwam ineens een les in mij op van 365 dagen succesvol. Een jaarprogramma wat ik heb gevolgd in de jaren van mijn diagnose NAH.

Mijn oude ik
Die deed alles tegelijk. En als dat niet lukte, bedacht ik een manier om het toch te doen. Ik was veel dingen in elkaar aan het vlechten om alles binnen de beschikbare tijd voor elkaar te krijgen. Zeker in de tijden rond de feestdagen vlocht ik alles in elkaar. Ik werd er doodmoe van en zeker niet gezelliger maar ik dacht gewoon dat het niet anders kon. En ook na mijn EPIC week bij Cfx deed ik de meest onmogelijke dingen tegelijkertijd. Zo genaamd in het kader van multi sensorische therapie. Maar tandenpoetsen terwijl je de vaatwasser uitruimt om daarna op 1 been te douchen is best intensief al voor het ontbijt. Laat staan als je dat de hele dag doorvoert. Ik schreef toen ook in ‘Het grote BBB..met de Billen Bloot Blog..‘ hoeveel dat mij kostte.

Efficiënt
Bij 365 kwam de les dat je hartstikke efficiënt bezig kan zijn met helemaal niks. Efficiënt is lang niet altijd effectief. Een les die ik toen helemaal niet heb opgepikt. Sterker nog, nergens in mijn aantekeningen kan ik hem terug vinden en dat terwijl ik vanwege mijn geheugenverlies echt alles wat van belang was probeerde te noteren. Het was pas toen ik met Gert ging kijken naar hoe mijn leven met hersenletsel beter kon, dat hij mij deze wijsheid onder de neus wreef. Maar als je altijd uit een gevoel van schaarste van tijd hebt geopereerd dan zoek je naar oplossingen in het samenvoegen van activiteiten. Elke stap die je minder hoeft te zetten scheelt tijd. En zeker in december met allerlei schoolactiviteiten, surprises, gedichten, koken voor kerstdiner op school, boodschappen, diners thuis etc.etc. Dat lijkt niet te doen als je niet alles combineert wat er te combineren is.

Effectief
Maar iets is natuurlijk pas effectief als je je beoogde resultaat behaalt. In mijn geval hoort daar ook echt bij dat ik het beoogde resultaat haal terwijl het niet ten koste van mijzelf gaat. Dat geldt waarschijnlijk voor iedereen of het zou voor iedereen zo moeten zijn. In december maar evenzo tijdens mijn laatste rondje voor het slapen gaan heb ik er niks aan als ik het mijzelf veel te moeilijk maak enkel met de reden om maar zo snel mogelijk klaar te zijn. Dat kost mij zoveel energie dat ik vervolgens veel meer tijd nodig heb om bij te trekken en weer iets anders te kunnen aanpakken.

Tijd vs energie
Efficiënt zijn is heel kwantitatief, het gaat over iets waar je te kort aan kunt hebben kennelijk. Dat was bij mij altijd tijd. Hoewel dat nog steeds vaak wel het geval is, zeker nu ik zoveel meer kan en wil na Cfx, blijkt er de afgelopen jaren een factor die veel zwaarder weegt. Energie. Hoe dat precies meetbaar is, is een vraag die hoog op het lijstje staat van veel mensen met NAH. Maar er kan een tekort aan zijn en dat is heel ingewikkeld. Voor mij is er nog een factor, namelijk geluk. Ook niet absoluut meetbaar maar ik kan er zeker een tekort van hebben. Mijn sommetje is dus een balans van tijd+energie=geluk. Hoogste tijd dus om dat goed in de praktijk te brengen.

En nu dan..
van lamp naar idee 😉
Dankbaar voor mijn gestuntel tijdens mijn avondrondje in de woonkamer. Ik heb nu het recept voor de komende tijd. Met corona lijkt het misschien rustiger maar juist de onvoorspelbaarheid maakt dat ik elk recept voor rust dankbaar opsla. Het zal zeker niet altijd goed gaan maar ik ken nu wel de variabelen die ik in de gaten kan houden voor succes en geluk.

Het is veel effectiever dan verwacht om iets minder efficient te zijn.. Hoe is dat voor jou?

Heb je naar aanleiding van wat ik schrijf vragen, klik dan op Contact en vul het contact formulier in.

Heb je het idee dat je mij wil helpen of dat je anderen door mijn verhaal te delen kunt helpen, graag! Je kunt de knoppen onderaan de pagina gebruiken. Uiteraard wordt ook elke donatie enorm gewaardeerd.

 

  • Gedoneerd: €15.315,21 van €15.000,-

Share and Enjoy !